TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tretji petek v novembru smo tudi v vrtcu »Martin Krpan« Cerknica, v skupinah »Tigrčki« in »Zvezdice« izpeljali tradicionalni slovenski zajtrk.

Na to temo smo se začeli pripravljati že v začetku tedna. Temo smo povezali z zdravim prehranjevanjem, s poudarkom na zajtrku.

Tretji petek v novembru smo tudi v vrtcu »Martin Krpan« Cerknica, v skupinah »Tigrčki« in »Zvezdice« izpeljali tradicionalni slovenski zajtrk.

Na to temo smo se začeli pripravljati že v začetku tedna. Temo smo povezali z zdravim prehranjevanjem, s poudarkom na zajtrku.

Odločili smo se, da si bomo del zajtrka tokrat sami pripravili. Spomnili smo se na čas naših babic in dedkov, kateri so velikokrat za jutranji obrok imeli kislo mleko, žgance, belo kavo ali mleko. Tako je nastala ideja za pripravo domačega kislega mleka.

Z otroki smo ugotavljali in ločevali zdravo in nezdravo prehrano za jutranji obrok. Se seznanili z bližnjo okolico – lokalno kmetijo ter si ogledali naravni način pridobivanja mleka – molža.

Z otroci smo spoznali in si ogledali tudi druge načine dostopnosti do mleka – mlekomat in trgovino.

Otroci so bili aktivni pri postopku izdelave kislega mleka in pri spremljanju sprememb kisanja mleka.

Otroci so prišli do ugotovitve zakaj je zajtrk pomemben in kaj pomeni zdrav zajtrk.

Spoznali smo tudi, da imamo v okolici vrtca veliko pridelovalcev zdrave prehrane, s katerimi bomo v bodoče z veseljem sodelovali.

tradicionalnizajtrk1

tradicionalnizajtrk2