Kako se z otrokom pogovarjati o korona virusu?

V dneh, ki prihajajo bomo zaradi zaprtja vrtcev in šol več časa preživeli z otroki. Naša naloga v teh dneh je, da ohranjamo mirnost in se ne prepustimo paniki, saj le tako lahko otroku nudimo – izredno pomemben – občutek varnosti.

Izkoristimo priložnost in se z otroki več pogovarjajmo npr.:

 • kako lahko poskrbimo za čim boljšo higieno,
 • kako si pravilno umijemo in obrišemo roke,
 • jih ozavestimo zakaj je pomembno, da dobro izpihnemo in obrišemo nos
 • jih poučimo, da je pomembno tudi igrače obrisati ali oprati.

 

Otroci imajo bujno domišljijo, marsikaj slišijo le na pol, marsičesa sploh ne razumejo. Pomagati jim moramo razumeti, kaj se dogaja. Uporabljati je potrebno jezik in izraze, ki jih lahko razumejo. Otrok ob sebi potrebuje starše, ki mu tudi ob negotovih situacijah zagotavljajo občutek varnosti. To pomeni, da so starši ves čas v vlogi odraslih, ki so stabilni ter znajo in zmorejo poskrbeti za otroke (več tukaj):

 • VPRAŠAJTE OTROKA, KAJ O VIRUSU ŽE VE OZ. KAJ JE SLIŠAL O NJEM, tako boste izvedeli, kaj otrok že ve, kaj ga v zvezi s tem skrbi. Njegove strahove boste tako lahko pomirili. Npr. »Ne, ni res, da vsi, ki dobijo virus, umrejo. V bistvu velika večina ljudi, ki zboli za virusom, dobi prehlad in se hitro pozdravi.«.

 

 • PODAJTE OTROKU LETOM PRIMERNE INFORMACIJE, npr.
  • Naša naloga sedaj je, da ne širimo virusa, tako, da je zdaj bolj kot kadarkoli prej pomembno, da razvijemo dobre zdravstvene navade, kot npr. da si redno umivamo roke in s tem ne prenašamo bacilov naprej.
  • S tem, ko ostanemo zdravi, zmanjšamo možnost širjenja virusa in zdravstvenim delavcem prepustimo oskrbo tistih, ki so bolj ranljivi od nas.

Če vam majhen otrok postavi vprašanje, vi pa ne veste, kako bi nanj odgovorili, mu lahko rečete: »Res dobro vprašanje, vendar ti v tem trenutku ne znam odgovoriti nanj, a bom poskusila najti odgovor«. Informacijo poiščite brez otroka in na podlagi najdenih dejstev oblikujte odgovor na način, ki bo otroka pomiril in mu dal občutek varnosti.

 • OTROKA NE IZPOSTAVLJAJTE NOVICAM, saj mediji poročajo na način, da nas še bolj prestrašijo.

 

 • NAUČITE OTROKA OSNOVNE HIGIENE, podučite ga, da se virus širi, ko nekdo zakašlja, kihne ali diha. Virus se prenese preko drobnih kapljic, ki so v zraku. Ti bacili nas lahko okužijo le v primeru, če pridejo v naše oči, nos ali usta. Pomembno je, da otroku sporočite naslednje:
  • Roke si umivamo z zelo toplo vodo in milom toliko časa, da lahko dvakrat zapoje pesem »Vse najboljše«.
  • Svojega obraza se ne dotikamo z rokami.
  • Kihamo ali kašljamo v komolec.
  • Kozarca ali jedilnega pribora ne delimo z drugimi.

 

Tema o koronavirusu pa naj ne bo osrednja tema naših pogovorov. Za naš skupni čas poiščimo dejavnosti, ki jih otroci radi počnejo, pa sicer nismo imeli do sedaj časa zanje. Morda bomo našli kakšne pozabljene igrače, prebrali daljšo knjigo, si skupaj ogledali kakšen film.

Morda pa bomo skupaj pripravili našo najljubšo jed ali sladico. Če si bomo vzeli dovolj časa, bomo tudi otroku dali priložnost sodelovati pri pripravi in kuhanju. Poleg skupno preživetega časa, bo otrok uril veščine fine motorike in samostojnosti pri pripravi obrokov za vso družino.

Predvsem pa ne pozabimo iti na prosto, na travnik, v gozd. Skupne sprehode izkoristimo za spoznavanje narave, rastlin, plodov in živali v naši okolici. Gibanje bo koristilo vsem skupaj in poleg zdrave hrane okrepilo naš imunski sistem.

Za vsa ta opravila si vzemimo dovolj časa in se jih lotimo skupaj, seveda primerno otrokovi starosti in njegovim sposobnostim.

 

Poglejte tudi:

Skip to content