Prehrana v vrtcu
V vrtcu skrbimo, da je hrana, ki jo ponudimo otroku čim bolj uravnotežena, varna, zdrava in sveža, prilagojena otrokovim potrebam.
S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70% dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s štirimi obroki. To so jutranji prigrizek (za otroke, ki so že zelo zgodaj v vrtcu), zajtrk, dopoldanska sadna malica, kosilo in popoldanski prigrizek.
Jedilnike načrtujemo s smernicami zdravega prehranjevanja otrok v vrtcih. Ob tem smo pozorni na letne čase in sezonsko hrano. Pripravljamo tudi slovenske narodne jedi, s katerimi želimo otrokom dati ščepec kulturne dediščine in obuditi jedi, ki so v hitrem tempu življenja staršev pozabljene.
Jedilnike bogatimo z veliko svežega sadja in zelenjave, z žiti in žitnimi izdelki, z mlekom in mlečnimi izdelki ter svežim, pustom mesom.
Poleg uravnotežene se maksimalno posvečamo tudi varovalni prehrani. V kuhinji dosledno upoštevamo načela dobre kuhinjske in dobre higienske prakse in načela HACCP.
V našem vrtcu se trudimo veliko pozornosti namenjamo kulturi prehranjevanja. Želimo, da otroci jedo počasi v mirnem in prijetnem vzdušju. Poskrbeti želimo za prijetne pogrinjke, pri pogovoru uporabljamo vljudnostne fraze. V kuhinji veliko pozornost namenjamo dekoraciji obrokov.
Omogočamo pripravo dietnih obrokov, vendar izključno z zdravniškim potrdilom in seznamom živil, ki jih otrok ne sme uživati ali z navodili o pripravi živil, ki jih izda zdravnik (alergolog, dietetik…).