Družabne igre (malo drugače)

Človek ne jezi se

Človek ne jezi se je za predšolske otroke zanimiva igra. A morda jim sčasoma postane dolgočasna. Lahko jo povežemo s “keglanjem”. Iz primernega materiala (karton, rolice wc papirja …) izdelamo šest kegljev in poiščemo primerno žogico. Namesto, da bi metali kocko, zbivamo keglje. Toliko kegljev kot zbijemo, za toliko premaknemo figurico (seveda lahko otroci pomagajo tudi pri izdelovanju kegljev).

Domači jungle speed

Danes podajam osnovno idejo igre (nadgradnja morda v prihodnjih dneh). Jungle speed je igra opazovanja. Iz odpadnega kartona izdelamo polubno število kart. Nanje narišemo različne simbole (na štiri karte narišemo enak simbol). Nekateri simboli naj bodo med seboj podobni (npr. se razlikujejo samo v barvi ali pa imamo štirikotnik in petkotnik). Potrebujemo še poldogovat predmet (približno 10cm dolg, tak da ga lahko zagrabimo v dlan in brez ostrih robov).

Potek igre:

Karte razdelimo med igralce tako da se simboli ne vidijo. igralec karte položi na kupček pred seboj. Igralci v krogu po vrsti odprejo zgornjo karto in jo položijo odkrito pred svoj kupček. Kadar je na karti dveh igralcev enak simbol, se ta dva igralca borita za predmet na sredini. Eden ga zagrabi, drugi pa pobere odkrite karte iz svojega kupčka in kupčka igralca s katerim se je boril. Če kdo pobere predmet na sredini, kadar ni enakih simbolov (se zmoti), pobere odkrite karte vseh igralcev.

Za pomoč še slika s kartami iz originalne igre (karte s puščicami so posebne, o njih več v prihodnjih dneh).

Za občutek – povezava do slike kart v originalni igri

Spomin – učenje barv (in oblik)

Iz kartona izrežemo enake kartončke. Otrok po dva kartončka pobarva z enako barvo in že se lahko igramo spomin. Pri igri naj otrok poimenuje barvo (tako utrjuje barve – opažamo, da otroci slabo poznajo barve).

Pri naprednejši verziji z eno barvo pobarvamo na primer 6 kartončkov. Na dva kartončka enake barve narišemo kvadrat, na dva krog in na dva trikotnik. In že se lahko igramo spomin.

Skip to content