Izobraževalni obisk Vrtca Holtakot na Islandiji

V okviru programa Erasmus+, ki strokovnim delavcem omogoča pridobivanje delovnih izkušenj v tujini, smo navezali stik z vrtcem Holtakot v mestu Akureyri na Islandiji. Gre za vrtec, v katerem otroci večino časa – ne glede na vremenske razmere – preživljajo na prostem.

V tednu od 20. do 24. junija sva jih obiskali dve strokovni delavki Vrtca Martin Krpan Cerknica. Spoznali sva življenje in delo pri njih, ki je izjemno zanimivo in v marsičem drugačno od našega. Otroke učijo veščine za življenje in jih spodbujajo k samostojnosti na vseh področjih (pri skrbi zase, pri skrbi za varnost, pri razmišljanju…). Z varnostjo so obremenjeni nepredstavljivo manj kot pri nas. Morava priznati, da naju je bilo kar strah gledati, kako otroci samostojno tekajo ob deroči reki, kako plezajo po skalah ali uporabljajo žago pri rezanju vej na drevesih v gozdu. Nikogar ne skrbi, ko si otrok npr. zmoči oblačilo ali si sezuje čevlje in hodi bos pri temperaturi nekaj več kot 10 stopinj. Medtem sva bili midve npr. oblečeni v zimskem kombinezonu.

Prijaznim gostiteljem sva predstavili tudi Slovenijo, predvsem Cerknico in naš vrtec. Zaposleni so bili navdušeni nad drobno pozornostjo – čarovnicami, ki jih je izdelala ena izmed naših strokovnih delavk. Otroci so bili veseli igre spomin »Presihajoče Cerkniško jezero« in sestavljanke “Zemljevid Slovenije”.

Prostega časa nisva imeli veliko, kljub temu nama je uspelo raziskati mesto Akureyri in njegovo okolico.

Obisk vrtca na Islandiji je neprecenljiva izkušnja, s katero sva pridobili ogromno novega znanja, spoznali popolnoma drugačen pogled na predšolsko vzgojo, na skrb za varnost naših otrok. Znajti se je bilo treba v popolnoma tujem okolju, z neznanim in izjemno zahtevnim jezikom (na srečo sva lahko komunicirali tudi v angleščini). Takšna izkušnja ima pomemben vpliv ne le na strokovni, ampak tudi na osebnostni razvoj posameznika. Vsekakor bi jo priporočili vsakemu izmed nas.

 

 

 

Skip to content