Marko Juhant in Simona Levc: VARUH OTROKOVIH DOLŽNOSTI

knjigi avtorja brez dlake na jeziku pokažeta, da ima vsak od nas (otroci, starši, vzgojitelji, učitelji) ima določene dolžnosti in odgovornosti. O težavnih situacijah, s katerimi se srečujemo vsi, govorita odločno, a brez obtoževanja in krivde. 

knjigi avtorja brez dlake na jeziku pokažeta, da ima vsak od nas (otroci, starši, vzgojitelji, učitelji) ima določene dolžnosti in odgovornosti. O težavnih situacijah, s katerimi se srečujemo vsi, govorita odločno, a brez obtoževanja in krivde. Knjiga je primerna za vse, ki že so starši ali pa bodo to šele postali.

Ena izmed simpatičnih iskric:

»Postali ste starši. Nekateri namenoma, drugi slučajno ali po nesreči, tretji po neumnosti. Nekateri ste šli za to skozi strašne muke.

Po nekaj dneh so vam potisnili štruco v roke, zapustili ste porodnišnico. Če bi vas nekdo opazoval, bi težko določil, kdo je bil tisti hip bolj nebogljen. Otrok ali vi? Nemočni, neizkušeni, prestrašeni pred silno odgovornostjo, ki se je zgrnila nas vas. S partnerjem ob strani, nekatere tudi brez njega. Še tašče pridejo prav – v sili pač hudič še muhe žre.

Vprašanje, ki ga želim zastaviti je: ali danes točno veste, kaj je treba narediti z otrokom, kako ga vzgajati, kje postaviti meje, kdaj popustiti in kdaj biti neizprosni?

Dvomim. Ste torej kaj na boljšem? Kaj vam je pomagala množica prebranih knjig, desetine predavanj o vzgoji, saj v vzgojni situaciji ne veste, kako ravnati. Recimo takrat, ko se otrok ali že najstnik upira, se zlaže, ne naredi obljubljenega. Včasih terjate zelo malo, a niti tega ne postori.

Kaj ste danes? Ste bolj sužnji, služabniki, sponzorji ali samaritani, starši ali pač meceni?  Ali ste en dan in za neke položaje eno, nek drug dan, morda odvisno od lune, pa se prelevite v nekaj drugega? Potem si vaši potomci z vami ne morejo kaj dosti pomagati. Saj nikoli ne vedo, kaj jih čaka in niso prepričani, kakšna bo vaša reakcija na karkoli. »


Skip to content