Nekoliko večje število okužb v družinah vrtčevskih otrok

V zadnjem tednu sem dobil 7 obvestil o obolenju v družinah otrok, ki obiskujejo vrtec. V vseh primerih je bilo ocenjeno, da ni prišlo do visoko rizičnega stika v vrtcu, zato nadaljnji ukrepi niso bili potrebni. V dosedanjih primerih obolenja staršev zaradi upoštevanja preventivnih ukrepov ni prišlo so širitve virusa v vrtcu. Ob tem se vsem zahvaljujem za odkrito komunikacijo in upoštevanje preventivnih ukrepov. Glede na to, da je bilo v zadnjem tednu nekaj več primerov, še enkrat podajam najpomembnejša navodila za preprečevanje prenosa okužbe.

  1. Vrtec naj obiskuje zdrav otrok, v vrtec ga pripelje zdrava oseba.
  2. Odrasla oseba naj v vrtcu ves čas nosi masko, ob vstopu v vrtec si razkuži roke, otroku je potrebno umiti roke (v Cerknici to storite starši, v ostalih enotah strokovni delavec).
  3. Čas zadrževanja v vrtcu omejite na minimum ( ne klepetajte z drugimi starši, ko je otrok že pripravljen, ohranjajte varnostno razdaljo). S tem boste zmanjšali možnost prenosa okužbe tudi v primeru asimptomatske okužbe.
  4. V primeru, da se pri vas pojavijo simptomi COVIDa-19, se posvetujte z osebnim zdravnikom. Prosimo vas, da do diagnoze ne vodite otroka v vrtec (če mora otrok nujno v vrtec naj ga pripelje druga oseba, če je v vaši moči ga zadržite doma).
  5. Vrtec obvestite o morebitnem pozitivnem testu na COVID-19, predvsem pa v tem primeru bodite pozorni na morebitne simptome pri otroku (za nas je pomembna tudi informacija, če zboli več staršev otrok iz iste skupine).

Priporočam vam, da si ogledate izobraževalne oddaje Sekcije za primarno pediatrijo: https://www.youtube.com/watch?v=gx1t8yqKFx0&list=PLLcObqyevSmtrbkbCRpFqmNICQvcmrdz2

Še enkrat hvala za dobro sodelovanje.

Ravnatelj

Skip to content