Vrtec po Novem letu

Spoštovani starši.

Najprej vam želim doživete in lepe praznike.

V izogib nevšečnostim vas obveščam, da je od 28. 12. do 31. 12. varstvo organizirano le v Cerknici (igralnica kresničke), saj za enote ni bilo prijav.

V javnost je bila podana informacija o odprtju vrtcev s 4. 1. 2021. Zaenkrat vrtci o odpiranju vrtcev še nimamo uradne informacije. Z morebitnimi novostmi boste seznanjeni.

Druga tema, ki je zadnje dni aktualna je varno vračanje otrok v vrtec in šolo. Ravnatelji smo se o tem zadnje dni veliko pogovarjali. Na eni strani imamo navodila NIJZ, ki jih ob odprtju vrtcev v veliki meri ne bomo mogli upoštevati, na drugi strani pa že dosedanje preventivne ukrepe, ki so največ kar lahko v vrtcu naredimo za preprečitev širjenja virusa. V nadaljevanju vam podajam svoj pogled na situacijo ob morebitnem odprtju našega vrtca.

V vrtcu bodo ob odprtju zasedene vse razpoložljive igralnice, zato bodo vsi otroci ene skupine v eni igralnici (ne bo mogoče upoštvati navodila NIJZ, da je v igralnici do 10 otrok). Organizacijsko bomo tako kot do sedaj skrbeli, da bo prihajalo do minimalnega združevanja skupin. Z medsebojno odprto komunikacijo in visoko ozaveščenostjo se bomo trudili ob morebitnem pojavu okužbe čimprej zamejiti širjenje virusa. Ob dosedanjih dveh pojavih smo bili uspešni, ker je prišlo do hitre samoizolacije (okužbi sta ostali osamljeni). Seveda bo to ob odprtem vrtcu zahtevnejše, a s skupnim sodelovanjem nam lahko uspe.

Vračanje otrok v vrtec prinaša določena tveganja in prav je, da se jih vsi zavedamo in naredimo vse kar je v naši moči, da tveganja obvladujemo. Vsi, zaposleni in starši pa se moramo zavedati, da v vrtcu, posebej ko je le-ta odprt, obstaja povečana možnost za okužbo. Vsako leto v zimskem času se virusi v vrtcu širijo in vsako leto spodbujamo, da v vrtec prihajajo le zdravi otroci in zaposleni ter da se držimo vseh preventivnih ukrepov. Pri COVID-u 19 je širjenje hitrejše, simptomi se ne pojavijo pri vseh, zato je še toliko pomembno, da delujemo preventivno.

Kdaj vrtce odpreti in kdaj zapreti je pristojnost drugih in glede na to, da o tem ne odločam, se v razpravo o tem ne bom spuščal. Ko bodo pristojni dovolili, bomo pripravljeni, da ob zavedanju tveganj sprejmemo otroke. Vaša odločitev pa je kdaj boste otroka spet zaupali v varstvo inštituciji. Povsem razumem tudi tiste, ki boste preventivno za nekaj časa poiskali drugo, morda varnejšo možnost. Zahvaljujem se vsem, tistim ki nam zaradi službenih obveznosti v času nujnega varstva zaupate svoje otroke kot tistim, ki z veliko truda in organizacijskih spretnosti poskrbite za alternativno obliko varstva. Zavedam se, da je velikokrat organizacija življenja družine v tem času zahtevna naloga.

Z dobrim medsebojnim sodelovanjem nam je do sedaj uspelo, da v vrtcu ni prišlo do širjenja okužbe in upam, da bo tako tudi vnaprej.

Lepe praznike vam želim.

 

Ravnatelj

Skip to content