Ponovno odprtje vrtca – 18. 5. 2020

INFORMACIJE OB ODPRTJU VRTCA 18. 5. 2020

Spoštovani starši.

V ponedeljek, 18. 5. 2020 vrtec ponovno odpira svoja vrata. Veseli nas, da bodo v naših igralnicah ponovno otroci. Potrudili se bomo, da jim bo v naši družbi lepo. Zaradi varovanja zdravja veljajo v prihodnjih 14 dneh določeni ukrepi zaradi katerih je nujno, da upoštevate sledeče omejitve.

1. ZDRAVSTVENO STANJE
Prihod v vrtec je možen le z oddano izjavo o zdravstvenem stanju otrok (starši, ki ste oddali prijavo, ste izjavo že podpisali). V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima znake bolezni, se otroku odsvetuje vrnitev v vrtec. Starši se posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom.

Otroka brez izjave o zdravstvenem stanju ne moremo sprejeti.

Obrazec prijave in izjave

2. URA PRIHODA IN ODHODA
Otroka pripeljite v vrtec znotraj časa, ki ste ga najavili na prijavnici. Otroci bodo ločeni po skupinah, posamezna igralnica bo odprta skladno z najavami o prihodu in odhodu otrok. V kolikor boste otroka pripeljali preden se bo igralnica odprla, boste morali počakati na prihod strokovnega delavca, saj jutranjega in popoldanskega združevanja otrok ne bo. Upravičene spremembe nam sporočite vsaj en dan vnaprej (dopoldne), da bomo pravočasno preverili, če je sprememba možna.

3.  VARNOSTNI UKREPI
Otroka naj pripelje v vrtec zdrava odrasla oseba iz istega gospodinjstva. Za prihod do vrtca odsvetujemo uporabo javnega prevoza. Odrasli morate v vrtcu nujno nositi zaščitno masko (zagotovite jo sami). Ob prihodu si razkužite roke (avtomatski podajalniki so ob vhodih). Ob prihodu in odhodu v vrtec, iz vrtca, morajo starši skupaj z otrokom vzdrževati potrebno razdaljo (1,5 – 2m) do vzgojiteljice, drugih otrok in staršev. Otrok si mora po preoblačenju in preobuvanju umiti roke z milom in toplo vodo. V Cerknici za to poskrbite starši, v ostalih enotah bodo za to iz objektivnih razlogov poskrbeli strokovni delavci v igralnici. Ne zadržujte se po hodnikih vrtca, prihod in odhod naj bosta čimhitrejša, da ne bo nepotrebne gneče na hodnikih.

4. REZERVNA OBLAČILA  IN BIVANJE NA PROSTEM
Rezervna oblačila za otroka prinesete kot običajno, svetujemo manjši nahrbtnik. S seboj imejte plastično vrečko za umazana in mokra oblačila.

Otroci bodo veliko hodili v naravo, zato svetujemo naj ima otrok s seboj plastenko ali bidon z vodo.

Do konca maja bomo za otroke izjemoma uporabljali repelente (zaščita proti klopom). Otroke bomo pršili samo po obleki in obutvi. V kolikor se z uporabo repelenetov v času epidemije Covid-19 ne strinjate, to sporočite strokovni delavki ob prihodu.

5.  IGRAČE IN DUDE
V vrtec naj otroci ne prinašajo igrač in knjig od doma. V primeru da otrok potrebuje »ninico«, dudo in podobno, jo pustite v garderobi na otrokovem znaku. Otrok jo bo dobil v času počitka.

6. PRIMER S SUMOM NA COVID-19 V VRTCU
V primeru, da otrok zboli in dobi vročino ter druge znake akutne okužbe dihal, ga bomo izolirali v poseben prostor. O obolelosti otroka vas bomo obvestili in vas prosili, da pridete ponj v najkrajšem možnem času. Ob potrjeni nalezljivi bolezni vrtec o tem obvestite. V primeru potrjenega COVID-19 bo vrtec obvestil NIJZ, ki bo vodil epidemiološko preiskavo.

7. NA KRATKO NAŠI UKREPI, KI JIH IZVAJAMO V ČASU EPIDEMIJE COVID-19
Življenje v vrtcu smo si zamislili tako, da posamezna skupina tvori »vrtčevsko družino«, v kateri se izvajajo osnovni preventivni ukrepi, ne bodo pa znotraj skupine veljali vsi ukrepi (npr. medsebojna razdalja, nošenje maske). Skupine se medsebojno ne bodo mešale, prav tako bo v največji možni meri zagotovljeno, da bodo skupine ločene od uprave in kuhinje. Skrb za higieno bo poostrena in skladna s priporočili. Spodbujamo vas k spoštovanju ukrepov in medsebojnemu sodelovanju, da bomo uspešno in varno izpeljali ponovno vrnitev v vrtec ter se morda že 1. junija veselili življenja v vrtcu z manj omejitvami in večjim številom otrok.

 

 

V teh dneh mnogi preživimo več časa s svojimi otroci. Resda imamo veliko omejitev in skrbi, a naj si otroci ta čas zapomnijo tudi po kvalitetnem druženju s svojimi starši. Osebno imam že izkušnje iz časa žleda, ko so bili vsi moji že rojeni otroci še predšolski. Pogosto so me kasneje spraševali, kdaj bo spet izpad elektrike. Ta čas so si zapomnili po tem, da smo bili skupaj.

Ker pa imamo te dni tudi nalogo, da delamo od doma, nam morda večkrat zmanjka idej kaj naj ta čas otrok počne. Zaposleni v vrtcu smo zbrali različne ideje. Mnogo idej je mogoče izpeljati brez pripomočkov ali pa se potrebuje le tiste, ki jih najdemo v naravi ali doma. Nekaj je tudi spletnih povezav (seveda ne reklamiramo prekomernega sedenja za računalnikom, a če je potrebno, naj bo vsaj kvalitetno). Oblikovno bomo v prihodnje morda gradivo še dopolnili, a sedaj želimo ideje najprej deliti z vami.

GRADIVA STROKOVNIH DELAVCEV VRTCA

IDEJE ZA MATERINSKI DAN (očki poizkusite pripraviti z otroci presenečenje, lahko pa ustvarjate skupaj in se pogovarjate kako lepo je biti mami, očka)

IDEJE ZA DEJAVNOSTI V NARAVI

IDEJE ZA DEJAVNOSTI DOMA

IDEJE DEJAVNOSTI DOMA – 2.del

PREDLOGI DEJAVNOSTI (večina za drugo starostno obdobje)

IGRE PRETEKLOSTI

PREPROSTI RECEPTI

DRUŽABNE IGRE MALO DRUGAČE(se dnevno dopolnjuje)

ZUNANJE POVEZAVE

Pomen gibanja in raziskovanja v naravi za razvoj naših otrok

Zabavni poizkusi

Dejavnosti za govorni razvoj

Govorne igrice za pospeševanje govorne izreke

Izštevanke

Predlogi dejavnosti (pripravili v Minicityu – se dnevno dopolnjuje)

Nekaj predlogov dejavnosti z otrokom

Zgodba o koronavirusu

Pravljica o koronavirusu

Boštjan Gorenc – Pižama pripoveduje pravljice

Predstave Slovenskega lutkovnega gledališča

Predstave gledališča Koper

 

Dokumenti vrtca

Kako se z otrokom pogovarjati o korona virusu

Koronavirus načrt – Vrtec Martin Krpan Cerknica

Pomembne povezave

Aktualne informacije Vlade Republike Slovenije

Aktualne informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Skip to content